SM-guldet 1971:

 
     
 

Vägen till SM-finalen 1971
   

 
 

Säsongen 1970/1971 startade olyckligt för Falu BS och efter halva serien låg man faktiskt ohjälpligt sist i tabellen. Vändningen kom på annandag jul då Värmbol besegrades med 6-1. Efter den matchen hände något med laget och BS började att vinna igen och i sista självande minuten av grundserien lyckades man dessutom med att knipa den 4:e och sista slutspelsplatsen mitt framför näsan på Sirius. Bollnäs kvitterade nämligen i 89:e minuten (genom K.O.Hedqvist) borta på Studenternas mot just Sirius, samtidigt som BS körde över Hammarby med 5-1 och därmed lyckades BS med att kravla sig över slutspels- strecket. Visserligen med minsta möjliga marginal, men ändå !! Starkt jobbat!!

Väl i kvarten stötte Falu BS på KSK och efter 1-2 borta på Backavallen fick BS en rejäl revansch med 7-2 i "hemma matchen" ( som pg.a blidväder spelades i Rättvik !) Det blev därför en 3:e och avgörande match på neutral plan i Uppsala. En riktig rysare som avgjordes först i förlängningen och stora matchvinnare blev Bempa och Sören Norberg med sina avgörande mål.

I semifinalen fick så BS möta Villa BK och även här krävdes det 3 st matcher för att skilja lagen åt. Efter 3-5 borta i Lidköping inför 7108 (!) åskådare, vann BS med 5-2 hemma på Koppis inför rekordpubliken 4059 personer. I den matchen fick "Pölsa" Wiklund sitt verkliga genombrott med 2 mål och ett gediget spel. I den 3:e och avgörande matchen( som spelades i Katrineholm) vann så BS igen efter förlängning med 4-2 och nu hade man gjort det omöjliga, d.v.s gått ifrån en pinsam jumboplats i Norrserien till SM-final på mindre än 2 månader!! Fantastiskt!!
  

 
 

SM-Finalen den 28/2-1971.
     

 
 

SM-finalen spelades mot SAIK i ett råkallt Sthlm. Eftersom det var mitt i värsta strejktider hade folk problem med att ta sig ner till matchen p.g.a allt "strul" runtomkring. Trots det rullade ett stort antal bussar ner från Falun och de ca 2000 BS-anhängarna som fanns på plats stöttade BS på ett helhjärtat sätt. BS-supportrarnas vimplar blommade som blå anemoner på södra läktaren och klackledaren Janne Witasp Witasp(för dagen iförd långrock och knätofs) eldade på rejält så "kampen" på läktaren vann BS klart och det upprepade sig även på isen.

Matchen blev mycket jämn och BS förutbestämda drag att byta målvakt i halvtid var ett riskmoment i sig självt. Särskilt som Göran Rogström hade gjort en kanonhalvlek. Men då Bosse Lindberg fick starta 2:a halvlek med en dubbelräddning växte självförtroendet och sen kunde ingen "slå Bosse på fingrarna" !!

BS vann med 2-0 efter mål av Sören Norberg och Lollo Berglund och SM-bucklan(d.v.s Arguspokalen) kunde för 1:a gången plockas med hem till Kopparstan. Väl hemma i Falun mötte ca 4000 Falubor upp på Stora Torget och hyllade de svenska mästarna. När lagkaptenen Göran Björkman lyfte bucklan mot skyn visste jublet inga gränser. Säsongen som startat så olyckligt för BS slutade i ett enda lyckorus. Härligt !!
   

 
  Mästarlaget 1971
 
 
Göran Rogström (mv)
Bo Lindberg (mv)
Rolf Asplund (högerback)
Rolf Edberg (vänsterback)
Lennart "Tessen"Åkerlund(högerhalv)
Göran Björkman (centerhalv)
Björn Olle Forssberg (vänsterhalv)
Jan Olof "Lollo" Berglund (högerytter)
Bernt "Bempa" Ericsson (högerinner)
Jan "Nanen" Ericsson (center)
Egon Adeström (vänsterinner)
Sören Norberg (vänsterytter)
Avbytare:
Håkan "Pölsa" Wiklund
 
     
 
Vägen till SM-Guldet
Kvartsfinal:
KSK 1-2 3 827
KSK(H) 7-2 2 740 (Matchen spelades i Rättvik pga blidväder)
KSK 6-3 3 654 ( Neutral plan, Uppsala)
Semifinal:
Villa 3-5 7 108
Villa(H) 5-2 4 059 (Publikrekord !)
Villa 4-2 3 782 (Neutral plan, Katrineholm)
Final:
SAIK 2-0 6 421