SM-guldet 1974:

 
     
 

Vägen till SM-finalen 1974
   

 
 

Efter en suveränt genomförd grundserie, där Falu BS vann 15 av 18 möjliga matcher och dessutom satte ett snyggt målrekord( 92 st), följde så SM-kvartsfinalrundan där Kungälv stod som motståndare. Första matchen spelades på Fagersta IP( pga rådande blidväder) och det blev en verklig styrkedemonstration ifrån BS-sida!! Med komfortabla 9-2 körde man över Kungälv med och spelet bådade verkligen gott. Att BS dessutom hade stora problem inför matchen med skador och magsjuka gjorde inte prestationen sämre I returkampen nere i Kungälv blev det dock betydligt tuffare motstånd och Kungälv kunde vinna med 2-0.

Det blev därmed en 3:e och avgörande match som spelades i Örebro och nu plockade BS fram sitt kunnande igen och med 5-2 knäckte man så till sist Kungälv med.

I semi-finalen följde så Lesjöfors och värmlänningarna "blåste upp sig rejält" inför den 1:a matchen med kaxiga uttalanden typ: " Vi ska svälta ut Falu BS kedjestrateger" !! Men vad hjälpte det !? Inte ett dugg, för när BS startade med sin våldsamma offensiv i början av matchen hade Lesjöfors absolut ingenting att sätta emot och "svälta ut" ! 3 st mål inom de första 20 minuterna talade sitt tydliga språk. Det här var BS match från början till slut och nu luktade det SM-final lång väg!!
I returmatchen i Lesjöfors visade framför allt Sören Norberg(med 3 mål) och Stefan Nykvist (med stabilt målvaktsspel) vägen för BS, som vann med 5-1. SM-finalplatsen var därmed fixad och nu skulle KSK få sig en match!!
  

 
 

SM-Finalen den 17/3-1974.
     
Matchprogram

Matchprogram SM-final1974 18 sidor (8.6 MB)

 
 

"Vi ska tat" var parollen inför finalmatchen och ifrån BS håll menade man att deras ramstarka försvar skulle bli tungan på vågen. Uppskattningsvis 3-4000 BS-anhängare reste ner till Sthlm och gav laget ett härligt stöd och sjöng klämkäcka låtar typ: "Heja Bempa vad vi njuter, när Du >från vänster skjuter!"

Matchen spelades i ett 0-gradigt och gråkulet Söderstadion, men inramningen med över 15000 åskadare och en underbar stämning kunde ingen klaga på. Även spelet värmde och det blev ( trots en ojämn is) en synnerligen välspelad och spännande match mellan två offensiva och tänkande lag. Ingen "grisbandy" här inte!!
Det blev en riktig klang och jubeldag för Falu BS och hela Dalarna! Stor matchvinnare blev som vanligt Sören Norberg som kallblodigt satte 2 st pytsar och ständigt höll sig framme när det "brände till" vid Tommy Axelsson i KSK-målet!!

I 1974 års upplaga av Falu BS fanns ingen svag punkt och med den stabilitet som laget visat under hela säsongen kändes SM-titeln som både naturlig och välförtjänt. En del anser att 74-laget är ett av Sveriges bästa någonsin och visst finns det "ett visst fog" för det resonemanget.
   

 
  Mästarlaget 1974
 
 
Tränare:
Bo Jonsson
Lagledare:
Lars Hedman
    
Ordinarie:
23. Stefan Nykvist (MV)
Bo Lindberg (MV)
14. Rolf Asplund
5. Göran Björkman
3. P.A. "Pajen" Jonsson
2. Björn-Olle Forsberg
4. Lennart "Tessen" Åkerlund
6. Jan "Nanen" Ericsson
10. Egon Adeström
8. Bernt "Bempa" Ericsson
11. Sören Norberg
9. Håkan "Pölsa" Wiklund
Avbytare:
12. Bosse" Gut" Andersson
 
     
 
Vägen till SM-Guldet
Kvartsfinal:
Kungälv 9-2 1 926 (Spelades i Fagersta.)
Kungälv 0-2 1 737
Kungälv 5-2 2 018 (Spelades i Örebro)
Semifinal:
Lesjöfors(H) 6-1(H) 3 651
Lesjöfors 5-1 2 929
Final:
Katrineholms SK 3-0 (2-0) 15 466