SM-guldet 1976:

 
 

 
 

  
Vägen till SM-finalen 1976
 

 
 

Efter en relativt enkel kvartsfinalrunda mot Örebro SK följde så SAIK i semi. BS började borta på Norra IP och var rejält nederlagstippade!! En enig s.k expertis utpekade SAIK till 1976 års guldlag och BS utan Bempa sågs som "ett litet hinder på vägen". Men ack vad man bedrog sig !! BS gjorde en smått heroisk insats i Sandviken och vann med 3-2.

En stenhård forechecking var segerreceptet och BS kämpade helt enkelt ner SAIK och när Egon Adeström (då 36 år!) i den 89:e minuten gjorde det avgörande målet med ryggen mot målet, utbröt rena glädjefnattet bland oss ca 300-400 tillresta BS-anhängare. Isen stormades och jublet steg mot skyn. Vilken underbar seger !!
Rubriken i FK löd: "Åh- Egon Egon Egon" och visst var det Egons match !! Ur SvD : "Faluns intensiva forechecking eller totalbandy om man så vill, slog till igen" !!

Att BS sen av bara farten vann returmatchen med 2-1 hemma på Lugnet inför rekordpubliken 4855 åskådare låg liksom i sakens natur. Falu BS skulle helt enkelt till SM-finalen och Söderstadion det året !! Inför finalen talades det mycket om Egon och den s.k BS-andan, d.v.s den fighting spirit som kännetecknade att laget aldrig gav upp. Egon personifierade på ngt sätt den andan, med sitt mycket lojala spel och enorma slit över hela banan.
  

 
 

SM-Finalen den 14/3-1976.
     

 
 

De tilldelade 2000 finalbiljetterna som skickades upp till Falun gick åt som smör i solen och tillsammans med allt dalfolk i Sthlm som ställde upp bildade vi en mäktig klack som stöttade BS på ett härligt sätt. Populär läktarsång : Steams gamla 70-tals klassiker och sedermera Bajenpublikens favorit: "Na Na Na Kiss Him Goodbye, som i BS-tappning självklart blev "Na Na Na Na Na Hey Hey Hey - FALU BS. Inom parantes kan nämnas att de Hammarbyare som såg finalen rätt omgående tog sig över till Falu-sidan, eftersom "det var mer drag där". Ett gott betyg åt BS-klacken med andra ord!!

Matchen dominerades av BS fram till mitten av 2:a halvlek, då 2 st straffslag förmodligen avgjorde hela tillställningen.

I den 19:e matchminuten brände Göran Björkman en straff och i anfallet efter så fick Broberg sitt straffslag och då gjorde Pär Hedqvist inget misstag. 2-1 till Broberg och matchen vände till deras fördel. Surt sa räven !!
Efter den smällen kom BS aldrig riktigt tillbaks utan de gulsvarta laget ifrån Söderhamn kunde glida ifrån till en 6-2 seger.

Falu BS tränare Gunar Eltin ansåg efter matchen att Broberg var värdiga mästare och att rättvisa skipats, vilket nog kan diskuteras !! Eltin passade samtidigt på att ironiskt utbrista: "Ett kungarike för en skytt ! Vi får väl försöka att värva ngn gammal storskytt som vi kan använda som straffskytt. Det går ju alltid att skjuta in honom på banan med hjälp av en sparkstötting !!"

I BS- lägret var man dock mer än nöjda med säsongen. Att gå till SM-final utan Bempa sågs som ett verkligt styrkebesked och framtiden såg ljus ut...

 
  Finallaget 1976
 
 
Tränare:
Gunnar Eltin
Lagledare:
J.Å. Berggren

Ordinarie:
23. Stefan Nykvist (MV)
7. Tommy Eriksson
2. Rolf Edberg
6. Jan "Nanen" Ericsson
5. Göran Björkman
3. Per Anders "Pajen" Jonsson
13. Hans Hagdahl
8. Bengt Kalroth
9. Håkan "Pölsa" Wiklund
10. Egon Adeström
11. Sören Norberg
Avbytare:
1. Bo Lindberg (MV)
11. Lars Hillgren
 
     
 
Vägen till SM-Guldet
Kvartsfinal:
ÖSK(H) 2-1 2 961
ÖSK 3-1 3 300
Semifinal:
SAIK 3-2 4 060
SAIK 2-1 4 855
Final:
Broberg 2-6 (1-1) 13 019